Den bedste salterstatning?

Af Stig Ladefoged

Modsatrettede effekter på blodtrykket

I mit sidste blogindlæg skrev jeg lidt om, hvordan øget natriumindhold (salt) i blodet kan få blodtrykket til at stige, fordi det binder væske. Det får blodets volumen til at stige, og dermed må hjertet arbejde hårdere for at pumpe blodet rundt (1). Derfor ser vi fra forskningsstudier, at en saltreduktion tydeligt sænker blodtrykket. Kalium i blodet ser ud til at have en omvendt effekt. Det sænker blodtrykket, hvis man fx tager et kaliumtilskud. Kalium virker blandt andet ved at stimulere nyrerne til at udskille overskydende natrium og skabe en sundere saltbalance i blodet (2).   

Som nævnt i mit tidligere blogindlæg ser vi, at der generelt indtages for meget natrium fra saltrige fødevarer og tilsat salt. Mens vi samtidig også indtager for lidt kalium. Dermed har vi en dårlig cocktail for vores blodtryk. Men hvad nu, hvis vi kan slå to fluer med et smæk, når det kommer til natrium og kalium? 

En genial salterstatning

Tilbage i 2021 fik jeg øjnene op for en alternativ salterstatning, jeg aldrig havde hørt om. Det skete i forbindelse med publiceringen af et nyt studie med akronymet SSaSS. Her uddelte forskerne en bestemt salterstatning til 600 landsbyer i Kina. Mere end 20.000 ældre kinesere med forhøjet blodtryk fik udleveret enten almindelig salt eller en salterstatning. Studiet var blindet, så alle deltagerne troede de fik udleveret det samme salt. Men omtrent halvdelen fik en salterstatning, der bestod af 75 procent natrium og 25 procent kalium (3). Dermed kombinerer denne salterstatning mindre natrium og mere kalium, hvilket begge potentielt kan sænke blodtrykket. Efter 4,7 år fulgte forskerne op på, om det nu også havde haft en effekt på blodtrykket og også, om det kunne have større sundhedsfordele i forhold til fx at dø af en hjertesygdom eller blive ramt af et slagtilfælde. 

En lille ændring med stor gevinst

Efter fem år, hvor de havde lavet mad med enten almindelig salt eller salterstatningen, kunne forskerne måle en forskel i blodtrykket. Salterstatningen resulterede i en gennemsnitlig reduktion på hjertets arbejdstryk (systoliske blodtryk) på 3,34 mmHg. Det virker måske ikke af meget, men det kan potentielt gøre en forskel for risikoen for at udvikle større hjerteproblemer eller dø for tidligt af en hjertekarsygdom. Og det var præcis, hvad forskerne fandt (4)! 

Selvom de kun blev fulgt i næsten fem år, så forskerne en 12 procent lavere risiko for at dø for tidligt for personerne, der modtog salterstatningen. De kunne også se, at færre personer blev ramt af slagtilfælde og forskellige hjerteproblemer, når de modtog salterstatningen kontra den regulære salt (5). Fra mit perspektiv er det genialt, at en så lille ændring, potentielt kan have en stor fordel. Tænk engang, hvis det er over en endnu længere periode? Måske er fordelene endnu større? 

Det er heldigvis ikke kun et studie, der konkluderer, at kaliumsalt er fordelagtigt. En stor analyse af 21 kliniske studier med mere end 30.000 deltagere fordelt på studierne bekræfter, at kaliumsalt kan sænke blodtrykket. Helt specifikt så forskerne her et gennemsnitligt fald på 4,6 mmHg i hjertets arbejdstryk (systole) og 1,6 mmHg for hjertets hviletryk (diastole) (6). Grundet de overbevisende gevinster, har kaliumsalt sneget sig ind i de nye retningslinjer fra den Amerikanske Hjerteforening. Det er en nem lille justering, som kan gøre en forskel. Der er dog én vigtig pointe. Det virker kun, hvis du indlemmer det i stedet for salt i hjemmelavet mad. Spiser du meget forarbejdet og færdiglavet mad, så batter det nok ikke det store. Her vil andre råd fra mit instagramopslag eller tidligere blogindlæg måske have mere relevans (7, 8).  

Hvem bør ikke tage det?

Når man spiser kaliumsalt, kan der være bekymring for, at man får for meget kalium i blodet. En tilstand, som kaldes hyperkaliæmi. Heldigvis viser studierne, at der ikke ses en øget risiko herfor (9). Der er dog nogle mennesker, som frarådes at bruge kaliumsalt til at reducere blodtrykket. Den Amerikanske Hjerteforening fraråder brugen for personer med kronisk nyresygdomme og dem, der tager kaliumbesparende diuretika (fx spiron eller eplerenon). Hvis du tager kaliumbesparende medicin påvirker det nyrernes udskillelse af kalium, hvor et øget kaliumindtag kan øge risikoen for hyperkaliæmi. Jeg vil selvfølgelig råde dig til at tale med egen læge, hvis du er i medicinsk behandling og i tvivl. 

Hvordan får du fingrene i det? 

Ja, dette er jo ret væsentligt, hvis du, ligesom mig, gerne vil skære ned på salt i madlavningen. Det fås, mig bekendt, ikke i den danske detailhandel. Heller ikke danske webshops sælger det. Derfor finder jeg altid min kaliumsalt via udenlandske webshops. Der findes en fra Marnys med 0 procent natrium, mens den udelukkende indeholder kalium. Den smager desværre udelukkende af kaliumklorid, hvilket betyder en lettere lakrids og anis smag. Måske noget for Claus Holm? Det er ikke noget, jeg kan anbefale rent smagsmæssigt og det er heller ikke en kalium- og natriumfordeling, jeg har set testet. Jeg køber i stedet en tysk variant, der hedder Dr. Jacob´s Blutdruck-Salz, som kører med en 50/50 fordeling. Her er kaliumsmagen ikke gennemtrængende og den har en fornuftig sammensætning. Måske kan du finde et produkt i specialforretninger i Danmark, men jeg har ikke haft held med det.