Salt og blodtryk
De fleste ved nok, at for meget salt ikke er gode nyheder for hjertesundheden. Det er især risikoen for forhøjet blodtryk, vi (især os sundhedsprofessionelle) er bekymrede for. Salt øger blodtrykket fordi natrium i salt binder væske til sig. Når der flyder mere natrium rundt i blodet efter saltrige måltider, øger det blodvolumen, hvilket dernæst øger trykket i dine blodkar. Et kronisk forhøjet blodtryk kan på den lange bane øge risikoen for at udvikle og desværre dø for tidligt af hjertekarsygdomme som fx blodpropper (1).
Når det kommer til salt og blodtryk, er det bekymrende, at 9 ud af 10 danskere spiser for meget salt. Det anbefales, at vi maksimalt får 5-6 gram salt (svarende til en teskefuld salt) om dagen. Danske kvinder får gennemsnitligt 7-8 gram, mens danske mænd får 9-11 gram dagligt (2). Det skyldes især indtaget af brødprodukter, kødprodukter og forarbejdet mad generelt (3). De gode nyheder er, at der ret hurtigt kan ses en effekt ved at reducere saltindtaget. Især hvis man har forhøjet blodtryk, er ældre eller øget fedtmasse. Det imponerende er, at 400.000 danskere vurderes at kunne reducere blodtrykket så meget, at de ikke længere vil have forhøjet blodtryk, hvis der blot spises ½ teskefuld (ca. 3 gram) mindre salt om dagen (4).
Mine bedste råd til at spise mindre salt
Vigtigheden af at spise mindre salt bør ikke være at tage fejl af. Selvom det kan tage nogle uger, så vil vores smagsløg tilpasse sig saltreduktionen. Derved vil du opleve, at maden indledningsvis smager af mindre, men dette aftager med tiden.
Hvis du er klar til at arbejde for at spise mindre salt, har jeg mange gode råd. På de mange illustrationer kan du se, hvilke råd, jeg har. Her vil jeg råde dig til at se, hvad der bedst passer ind i din kost og livsstil. Vælg et par af rådene, som du vil have fokus på. Det er altid vigtigt at være bevidst om, at vaneændringer kræver kognitiv energi og kan tage tid at implementere. Find dem, der bedst passer til din levevis og dem, der kan virke som de “nemmeste” at få ind under huden.
Ét af rådene lyder, at du kan forsøge dig med en salterstatning med salt, der indeholder kaliumklorid. Dette råd kræver en forklaring og præsentation af, hvad forskerne har fundet. Mere om det, i et senere blogindlæg.
.png)




