Sund hud med livsstil og kollagen

Af Stig Ladefoged

Sund hud, er det ikke ligegyldigt?

Kroppens største organ er huden. Det faktum overraskede mig under mit sygeplejestudie. Det til trods, har jeg sjældent skænket min hud den store tanke. Jeg er oftere mere interesseret i, hvad der sker inde i kroppen, når vi ændrer vores levevis. Med tiden ældes vores hud, hvilket kendetegnes ved, at huden dehydrere, mister sin elasticitet og de forhadte rynker vinder indpas (1). 

Men er huden ligegyldig for os? Er det ikke bare en stor samling kød? Absolut ikke! Huden har et væld af funktioner, som dette blogindlæg ikke går i dybden med. Men helt kort ved vi, at huden er et værn mod bakterier, kemikalier og virus udefra. Samtidig fungerer huden også som en kappe, der regulerer kroppens temperatur (2). Vi ved, at mange vægter en sund hud og yngre fremtoning meget højt. 

En sund og elastisk hud, især i ansigtet, kan måske bruges som en indikator for, hvor længe man lever. Dansk forskning på tvillinger peger på, at den tvilling, der så yngre ud for sin alder, havde en større sandsynlighed for at leve længere (3). Forskerne mener, at vores sandsynlighed for leve et længere leve liv, står skrevet i vores ansigt (4). 

Betyder det, at vi kan takke huden for et bedre helbred eller er det en sundere levevis, som leder til en sundere visuel hud? En hud med færre rynker og mere elasticitet relativt til personer på ens egen kronologiske alder? Jeg er overbevist om det sidste.

Din livsstils betydning?

Et ungt udseende relativt til ens egen kronologiske alder er noget, mange stræber efter. Det er forståeligt! Men hvad påvirker vores hud og tegn på dets aldring? 

Der er flere elementer i vores levevis, som kan fremskynde aldringsprocesserne i huden. Det står klart, at rygning, for meget sol (uden solcreme) og luftforurening er med til at huden ældes hurtigere (5, 6, 7, 8). Hvis du vil forbedre hudens elasticitet og tykkelse, kan fysisk aktivitet være vejen frem. Men der er måske forskel på motionstræning og styrketræning. Et studie fandt, at 16 ugers motionstræning eller styrketræning begge ledte til bedre elasticitet i huden hos kvinder mellem 41 og 58 år. Hudens tykkelse blev dog kun forbedret hos kvinderne, der styrketrænede (9). 

Min helt store passion er sundhedsfremmende kost. Og der er en smule forskning, der indikerer, at kostformer, som styrker sundheden generelt, også har en positiv indvirkning på hudens aldring. Noget tyder på, at kostformer rige på frugter, grøntsager, bælgfrugter og urter, kan være gavnligt. Det sikrer et større indtag af antioxidanter og plantestoffer, der formodes at spille en rolle i hudens aldring (10). Generelt er et kostmønster, som minder om en planterig middelhavskost, forbundet med sundere hud (11). Så vi kan potentielt gøre noget selv for at styrke hudens modstandsdygtighed mod aldringens naturlige indvirkning. 

Hvad med kollagen?

Man kan efterhånden ikke nævne sund hud uden at kollagen kommer op. 25 til 30 procent af kroppens proteinstruktur i knogler, led og hud er i form af kollagen (12). Ser vi på huden alene, er 80 procent af hudens tørvægt kollagen alene (13). Kollagen er åbenlyst vigtig for huden. Det produceres af specialiserede celler i huden (fibroblaster) og bidrager til elastisk, fugtig og glat hud (14). Kollagen kan sammenlignes lidt med stolper, der holder huden “oppe”. Med alderen krakelerer stolperne og huden “falder sammen”. Det sker fordi dannelsen af ny kollagen falder med alderen og den tilbageværende kollagen i huden mister sin struktur. 

Tidligere har jeg affærdiget den store hype omkring kollagentilskud og dets betydning for huden. Jeg har argumenteret for, at kollagen er et protein, der nemt kan dannes i kroppen, hvis der er tilpas protein i kosten. Proteiner er opbygget af en lang og sammenkrøllet række af enkelte aminosyrer. Min forståelse har altid været, at protein bliver nedbrudt i fordøjelsen til de enkelte aminosyrer, hvilket derefter optages til kroppen. Når aminosyrerne kommer ind i blodbanen fra tarmen, udnyttes de til at danne et væld af forskellige molekyler i kroppen. Altså formes til nye og forskellige proteinstrukturer. 

Men her kan jeg fortælle dig, at mit standpunkt har ændret sig. Det viser sig, at tarmens celler har transportproteiner, der kan optage peptider di- og tripeptider til blodbanen. Oversat til “dansk” betyder det, at vi kan optage kæder af to og tre aminosyrer af gangen under fordøjelsen, som kan transporteres derhen, hvor der er behov for dem i kroppen. Det er nøjagtig, hvad der sker, når vi tager et kollagentilskud. Vigtige aminosyrer for kollagenmolekylet i form af di- og tripeptider, transporteres formentlig direkte fra tarmen, til blodbanen og derfra til huden, hvor de indgår i dannelsen af nye kollagenstrukturer (15, 16). Det er fascinerende og overraskende! Men før vi bliver alt for begejstrede, er vi nødt til at se, om hudens aldringstegn rent faktisk forbedres, når personer tager kollagentilskud. 

Giver tilskud med kollagen sundere hud?

Et klinisk studie fra 2022 viste klart og tydeligt, at kollagen havde en effekt på hudens sundhed. Sammenlignet med placebo, fandt forskerne færre synlige rynker omkring øjnene samt en generel forbedring i hudens fugtighed og elasticitet (17). Studiet her er langt fra enestående. En samlet analyse af 19 kliniske placebo-studier fra 2021 fandt, at 2,5 til 5 gram kollagen kunne reducere ansigtsrynker, hudens tykkelse samt fugtighed og elasticitet efter 60 til 90 dage. Effekten var stadig tydelig 30 dage efter, at tilskuddet var lagt på hylden (18). 

To år senere, blev endnu en samlet analyse offentliggjort. Her blev der analyseret 26 studier og resultaterne pegede i samme retning. Her så deltagerne en forbedring i hudens fugtighed og elasticitet på henholdsvis 37 og 28 procent (19). Et kritikpunkt af studierne er, at der blev brugt forskellige doser af kollagen. Nogle brugte 2,5 gram, mens andre brugte 10 gram. Derudover havde flere studier under 40 deltagere i grupperne, hvilket øger risikoen for, at det er et tilfældigt fund. Mit største kritikpunkt er, at deltagernes generelle livsstilsvaner ikke blev undersøgt. Det er meget sandsynligt, at visse deltagere klarede sig bedre, hvis de fx havde en mere planterig kost, bedre væskebalance og sundere motionsvaner? Når forskerne ikke undersøger den basale livsstil eller tager det i betragtning, kan det svække resultaterne. Men hvad er min konklusion så?

To kollagen or not to kollagen?

Alt i alt, som forskningen står lige nu, er kollagen kommet ind på min radar af interessante tilskud, som kan være gavnlige for vores hud. Personligt overvejer jeg at inkludere det, på baggrund af min forskningsgennemgang. Kan vi leve uden? Bestemt! Som jeg har beskrevet, er der indikation for at en sundere hud følger sundere levevis. Spørgsmålet er, om kollagentilskud oveni den sundere levevis er endnu bedre for huden? Dette spørgsmål kan vi ikke svare på, som jeg ser det. Men da kollagentilskud er sikkert at indtage og har påvist forbedringer af hudens sundhed, er der potentielt flere fordele ved tilskud end ulemper. Den største ulempe er måske, at tilskud koster penge. Er der ikke for meget ekstra i din pengepung, vil jeg spare pengene i stedet.