Det bedste diabetesstudie?

Af Stig Ladefoged

Nyt studie smadrer alle rekorder 

Jeg har tidligere skrevet om, at personer med type 2-diabetes er i stand til at bringe sygdommen i bero. En tilstand, der kaldes remission, hvor langtidsblodsukkeret kommer ned under 48 mmol/mol uden diabetesmedicin i minimum tre måneder. Den bedste forskning peger på, at der skal et vægttab på 10-15 procent til før, at insulinfølsomheden (særligt i leveren) og insulinproduktionen drastisk forbedres. Med en bedre insulinfølsomhed og insulinproduktion, kan kroppen nemmere omsætte kulhydrater og stabilisere blodsukkeret (1). Jo yngre og jo tidligere man er i sin diagnose, desto større er sandsynligheden for, at et stort vægttab kan bringe sygdommen i bero. Dette ved vi fra forskeren Roy Taylors arbejde med ekstrem kaloriefattig kost og hurtigt vægttab inden for tre til fem måneder. I hans studier, spiste deltagerne dagligt omkring 800 kalorier fra væskebaserede måltidserstatninger (shakes) i nogle måneder, hvorefter de gik over på en mindre restriktiv middelhavskost. Dog stadig med kalorieunderskud for øje, så de kunne vedligeholde deres vægttab. Mere om dette i mit tidligere blogindlæg (2). Hovedfundet fra det største studie hidtil var, at remission fulgte vægttab. Over 80 procent af deltagerne, der tabte sig 15 procent af deres kropsvægt, havde bragt sygdommen i bero efter 12 måneder. Det er imponerende, selvom andel af personer i remission var mindre efter to år grundet vanskeligheder ved at fastholde den nye livsstil. Et nyt studie kan nu krone sig som det studie, med den bedste remission-score efter et år. 

Det nye studie i detaljer 

Før du får resultatet, er det vigtigt, at du kender lidt til studiet. Forskerne tog 60 personer med type 2-diabetes eller prædiabetes (forstadiet). Modsat Roy Taylors største studie, DIRECT Studiet, havde deltagerne med type 2-diabetes fået sygdommen inden for seks måneder (3). I DIRECT var det seks år, hvilket betyder, at deltagerne i det nye studie teoretisk set har bedre odds for at opnå remission. Jo længere tid, man har haft diagnosen, desto sværere kan det være at få kroppen tilbage til nær normal insulinproduktion og bedre insulinfølsomhed. 

I det nye studie valgte de en mere moderat kalorierestriktion på 500 kalorier under deres behov og med et stort fokus på protein (25 procent af kalorierne). Udover dette, skulle de dyrke kredsløbstræning og styrketræne i løbet af studiets 12 måneder. Her er en kort opsummering af fokuspunkterne for de 12 måneder, de deltog i studiet: 

  • Kalorierestiktion og fokus på moderat kulhydratindtag samt mere protein
  • Drik ikke sukkersødet drikke
  • Spis minimum 500 gram grøntsager om dagen
  • Stop sidste måltid senest fire timer før sengetid
  • Spis maksimalt ude (restaurant, take away etc.) én gang om ugen 
  • Kredsløbstræning af moderat intensitet i minimum 30 minutter 5 gange i ugen
  • Styrketræning i cirka 20 minutter 2-3 gange i ugen

Der var også en kontrolgruppe, som udelukkende fik diabetesmedicin (hvis relevant) og diverse blodprøver og scanninger. Nogle deltagere i livsstilsgruppen fik også diabetesmedicin, hvor det gav mening. Efter 12 måneder virkede denne livsstilsændring lige så effektivt, hvis ikke mere effektivt, end tidligere studier, der udelukkende forsøgte sig med ekstrem kaloriefattig kost. 

De imponerende resultater 

Hele 87 procent af personerne med type 2-diabetes havde bragt sygdommen i bero efter 12 måneder. Det vil sige, at de nu kunne holde et mere stabilt blodsukker med livsstil alene. Årsagen er formentlig, at det store vægttab på gennemsnitligt 19 kg for deltagerne, medvirkede til bedring i insulinfølsomheden i kroppen. Præcis som vi har set i andre studier, hvor deltagerne oplever et hurtigt vægttab på en ekstrem kaloriefattig kost. Vægttabet ser ud til at være nøglen til at bringe type 2-diabetes i bero. Dette ses meget tydeligt i forskernes analyse, hvor de differentierede remission ud fra, hvor meget deltagerne havde tabt sig. Dem, der havde tabt sig mere end 15 procent, havde de bedste odds for at bringe sygdommen i bero. Hele 94 procent af deltagerne med det største vægttab, kunne prale af dette efter 12 måneder. Det tal er uhørt højt og noget, der medførte en form for statistisk savleri fra min side. 

Det med småt 

Når jeg så har tørret mit begejstrings savl væk fra mundvigen, er det vigtigt at belyse, at studiet er meget lille. Der er alt for få deltagere til at kunne kalde dette for det bedste diabetesstudie. I fremtiden kan vi håbe på endnu flere og større studier, der minder om dette. Ligeledes ved vi ikke med sikkerhed, at resultaterne vil vare ved over endnu længere tid. Som oftest ser vi, at folks evne til at vedligeholde en ny livsstil falmer med tiden. Sker dette og vægten stiger igen, kan det betyde, at diabetes vil komme krybende tilbage. Når det så er sagt, mener jeg bestemt ikke, at resultaterne er ubrugelige. Når der er tale om noget ganske ufarligt, som kost og motion, kan jeg ikke se noget i vejen for, at man forsøger sig med forskernes metode, hvis man har type 2-diabetes eller prædiabetes. Hvad nu, hvis netop denne tilgang kunne bringe din sygdom i bero over tid? Jeg synes, det er forsøget værd.